De zomer brengt enkele uitdagingen met zich mee voor geitenhouders. Vooral wanneer de dagen korter worden, is het een interessante uitdaging om de melkproductie bij duurmelkers op peil te houden zonder hoge kosten. Bij een slimme aanpak kan de tank vol blijven tegen lagere uitgaven.
Hormonale balans voor optimale melkproductie
Na de langste dag willen geiten vaak minder melk geven. Hoewel we vaak naar het weer wijzen als schuldige, zijn het eigenlijk de hormonen van de geiten die hen vertellen dat het wat rustiger aan kan. Dit is eigenlijk logisch, want op deze manier bereidt de geit zich voor op een mogelijke dracht. Echter, als een ongewenste zwangerschap en de bijbehorende gevolgen vermeden moeten worden, moet je als geitenhouder de strijd aangaan tegen deze hormonen.
Het is een strijd dat je uiteindelijk (gelukkig) niet kunt winnen, maar met voeding kun je de geiten wel enigszins voor de gek houden, waardoor de negatieve gevolgen van de melkdaling zo lang mogelijk worden uitgesteld. De uitdaging hierbij is om met zoveel mogelijk melk per geit het nieuwe jaar in te gaan. Elke 100 gram melk per dag die je in december hoger piekt, zal je het jaar erop in de zomer veel plezier opleveren.
Aangepast rantsoen voor elke periode
Bij GIJS merken we vaak dat geiten meer melk willen geven als ze de Kieviet horen. Hormonen spelen ook hierbij een belangrijke rol, en met de juiste voeding en voedingsstrategie kun je ervoor zorgen dat de geiten op een gezonde manier maximaal blijven produceren. Wanneer de dagen korter worden, gebeurt het omgekeerde. Maar ook hier kun je met voeding en voedingsstrategie de melkdaling bij duurmelkers vertragen. Onderzoek op de Mekkerhof heeft geleid tot de beste strategie om geiten optimaal te laten produceren met een zeer efficiënt krachtvoerverbruik.
Een positief saldo in de wintermaanden
Al onze adviseurs beschikken over de juiste middelen en kennis om de melkdaling tegen te gaan en het saldo in de wintermaanden zo hoog mogelijk te houden. Actie ondernemen in augustus is echter essentieel om een goed saldo te behouden tijdens de wintermaanden. We vertellen graag meer over de verschillende manieren waarop dit mogelijk is en bieden een duidelijke aanpak aan om dit te bereiken.