Met een duidelijk doel en een eigen aanpak, ben ik trots op het feit dat we als team GIJS de sprong hebben gewaagd om met ons rundveeteam ook actief te zijn in Noord NL. Ieder vanuit zijn eigen specialiteit, maar allemaal met evenveel betrokkenheid.
Onze belofte en/of doel is duidelijk; GIJS maakt zich sterk voor gezonde boerenbedrijven, door ondersteuning aan boerenfamilies en hen te helpen met de juiste GIJS aanpak. We willen niet alleen producten leveren, maar graag een partner zijn die klaarstaat met ondersteuning en begeleiding zonder fratsen, met eerlijk advies, voer op maat van constante kwaliteit en voor een eerlijke prijs. Dat is boeren met GIJS.
Het verhaal van “De cowboys uit het oosten” sprak mij destijds enorm aan en verhelderd voor mij waarom ik me erg thuis voel in dit team. Of dit ook geldt voor onze klanten van “het eerste uur” in Noord NL kunnen ze het beste zelf verwoorden. Wat voor mij zeker duidelijk geworden is, is dat als je mensen met een gedeelde passie laat samenwerken er altijd iets bijzonders ontstaat…
Maak kennis met team GIJS, een team van enthousiaste en eigenzinnige vakidioten die energie krijgen van boeren en het beste met ze voor hebben.
Als je de sprong niet waagt, kom je nooit verder
Joost Alssema – Algemeen directeur
De cowboys uit het oosten koersen richting Noord
In 2011 leidde Erik Reefhuis Gelre IJsselstreek een dealer van Hendrix UTD, actief in Overijssel en Gelderland. Toen ForFarmers hun plannen bekend maakten om Hendrix UTD over te willen nemen, uitte Erik zijn kritische houding en eigenzinnigheid. Hij wilde geen afstand tot de boeren.
Februari 2012 escaleerde de situatie. Ondanks een laatste voorstel aan Hendrix UTD/ForFarmers om zelfstandig door te gaan als dealer, was een samenwerking onmogelijk. Hendrix UTD-ForFarmers stopte plotseling met het leveren van voer en Gelre IJsselstreek stond voor een flinke uitdaging. Gelukkig was Plan B voorbereid en konden ze snel overschakelen naar voer vanuit andere fabrieken. De ‘cowboys uit het oosten’ zoals ze werden genoemd, werden losgekoppeld van Hendrix UTD/ForFarmers.
Dit was het begin van een heftige strijd om klanten, die Erik omschreef als “het leek wel oorlog.” Ondanks juridische gevechten en spanningen met oud collega’s, bleef Gelre IJsselstreek, die nu verder ging onder de naam GIJS, vastbesloten om zelfstandig door te gaan!
Erik legde uit dat stoppen geen optie was, vooral niet na het overlijden van zijn compagnon Victor Berntsen. Met vastberadenheid, passie voor zijn vak en het vertrouwen te hebben gekregen van trouwe klanten, overleefde GIJS de eerste zware jaren. Erik benadrukte het belang van goede mensen om hen heen en het geloof in het GIJS-concept, waarin klantgerichtheid centraal staat en flexibiliteit wordt gewaardeerd. Na enkele jaren van ‘overleven’ staat GIJS er goed voor. Erik kijkt met trots terug. Hij gelooft sterk in de GIJS-visie van ‘gezonde boerenbedrijven’, waarbij ze naast de veehouders staan en samen de keuzes maken voor de toekomst.
Met het verleden als leerschool kijkt Erik naar de toekomst. De weg van groei was onvermijdelijk, hij zocht een partner om GIJS door te ontwikkelen. Ruim anderhalf jaar geleden ontmoette hij Joost Alssema, eveneens boeren DNA, doorzettingsvermogen en veel kennis van de sector. Dit blijkt een goede stap. Joost is als een vis in het water of beter gezegd een boer tussen zijn koeien in het ondernemen binnen GIJS. Naast dat hij zich de functie van algemeen directeur eigen maakt, gaat hij ook graag de boer op. Samen zien ze meerwaarde in regionale GIJS-teams. In een tijd waarin mengvoerbedrijven groter worden en boeren unieker willen ondernemen, zien Erik en Joost, dat de GIJS-aanpak steeds waardevoller is voor de boeren.