‘Met frisse zin de zomer in’

Terwijl de zomer langzaam maar zeker voor de deur staat, wordt het tijd om geitenhouders bij te praten hoe GIJS de komende tijd de zomer welkom heet. Vooruitkijken naar de zomer is niet voor niets. De afgelopen tijd draaiden in sommige stallen de ventilatoren al.

 

Zomers worden warmer
De afgelopen zomers waren extreem. We herinneren ons allemaal het grote neerslag tekort en de hoge temperaturen waar we nog steeds, in de vorm van bijvoorbeeld een ruwvoer te kort, de gevolgen van ervaren. Ook voor de dieren in de stal waren de afgelopen zomers niet gemakkelijk. De hoge temperaturen, gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid veroorzaken hittestress bij de geiten. Een geit is beperkt in de mogelijkheden om warmte te verliezen en kan dit alleen via een versnelde ademhaling. Een geit ademt dan drie keer zoveel dan bij normale omstandigheden. Bij hittestress daalt de voeropname en vervolgens de melkproductie. Jaarlijks hebben we te maken met ongeveer 40 dagen zware hittestress en nog eens 20 dagen extreme hittestress. Een korte extreme hittestress periode kan naast een productieverlies van gemiddeld 10% ook leiden tot gezondheidsproblemen bij de geiten. De data die we reeds in huis hadden, is voor ons weer een extra reden om met een innovatieve en frisse aanpak te komen. Door minder hittestress bij de geiten, houd je de gezondheid en melkproductie op peil.

Beter voorbereid met Zomer Fris aanpak
GIJS komt met de Zomer Fris aanpak waarmee de effecten van (zware) hittestress beperkt worden. Onze adviseurs hebben een toolbox gevuld met praktische en informatieve handvaten. Waarmee je de juiste keuzes kun maken met echte voedingstechnische aanpassingen. We bekijken samen onder welke omstandingheden jouw geiten risico lopen op hittestress. Welke acties je dan wel, of juist niet moet ondernemen. Er komt inzicht in de aanpassing die jouw rantsoen nodig heeft en wat er eventueel toegevoegd moet worden. Dit is maatwerk voor elke onderneming. Met onze Zomer Fris aanpak ben je beter voorbereid, zo heeft de hitte minder effect op jouw dieren en is het herstel beter. GIJS neemt je de komende maanden mee in onze verfrissende aanpak. Door anders tegen de gevolgen van de zomerse temperaturen aan te kijken, kom je tot nieuwe oplossingen en verfrissende ideeën.

Uit eigen onderzoek blijkt dat de spreiding tussen diverse bedrijven erg verschillend is qua herstel na een hittestress periode. In de grafiek is te zien dat de melkproductie snel daalt bij extreme hittestress, maar met de juiste aanpak ook weer terug kan komen.

× Chat