Krachtvoer voeren kan op veel manieren: los aan het voerhek, over het ruwvoer, gemengd in een TMR, uit een voertrog, in de melkstal of via een automatisch voersysteem. Met deze manieren verstrek je de geit het krachtvoer als koppel of met een individuele voergift. Maar wanneer voer je nu echt individueel? Is een portie krachtvoer in de melkstal een individuele gift, of wordt er bij elke ronde gewoon een nieuwe portie gedoseerd? Voert een individueel voersysteem een beperkte portie, of eet ze ook de portie van een voorgaande geit op? Best belangrijke vragen als je individueel wilt voeren.
Pas op voor de buurvrouw
Individueel voer verstrekken is niet zo moeilijk, de techniek kan tegenwoordig prima een geit herkennen en haar een bepaalde ingestelde gift voeren. Maar ben je dan individueel aan het voeren? Als je individueel wilt gaan voeren is vaak de motivatie om de juiste voergift bij de juiste geit te krijgen, maar dan is het wel erg belangrijk dat die ene geit dan die portie eet die jij bedacht hebt, en niet de buurvrouw. Individueel voer verstrekken is niet zo moeilijk, individueel voeren wel.
Foutmarge
Voer je in een zij-aan-zij melkstal bijvoorbeeld een portie krachtvoer, dan is de laatste ronde van elke pot de belangrijkste foutmarge. Want staat die kant niet volledig gevuld met geiten, dan gaan de geiten in de volgende pot er met extra krachtvoer mee vandoor. Zorg er dus voor dat je krachtvoergift in de melkstal niet te hoog is, zodat je foutmarge klein blijft. Houd het bij maximaal 500gr krachtvoer per dag in de melkstal.
Op een individueel voersysteem kunnen de foutmarges soms nog groter zijn. Een systeem dat individueel voer verstrekt, doseert wel een portie dat ingesteld staat, maar de grote vraag is of de geit deze daadwerkelijk op eet. Als voercurves en portiegroottes zo ingesteld staan dat de top van de veestapel het voer wel gedoseerd krijgt, maar niet op gevreten krijgt, dan weet je zeker dat een geit met beperkte voergift er met die grammen krachtvoer vandoor gaat. En dat zijn meestal de geiten in het ondereind van de veestapel, die vervolgens beginnen te groeien in conditie. Bedenk je dus altijd goed: zo’n systeem verstrekt wel individueel voer, maar voert niet altijd individueel.
Voercurve
Daarnaast kun je vaak kiezen tussen een voercurve op lactatiedagen of op melkproductie. Beide opties hebben voor- en nadelen. Let bij een curve op melkproductie vooral op dat je geiten niet in een vicieuze cirkel omlaag brengt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een bekapping of vaccinatie, waardoor de geit in de dagen na de behandeling een dip krijgt, met als gevolg minder melk, met daarvan het gevolg dat het systeem minder gaat voeren omdat ze minder melk heeft geproduceerd. Doordat de voergift dan lager is geworden, is de kans sterk aanwezig dat de melkproductie de week daarna weer zakt, en de geit in principe droog wordt gezet.
Controle
Vooraf goed bedenken wat je wil en controle is dus belangrijk bij individueel voeren! Weet wat je voert en controleer of de juiste geit met de juiste hoeveelheid voer er mee vandoor gaat. Anders heb je geïnvesteerd, een systeem draaien dat wel individueel krachtvoer verstrekt, maar de geiten niet individueel gevoerd worden zoals jij bedacht en ingesteld had.