Van een dierenarts zou je nu een verhaal over diergezondheid verwachten, maar helaas heeft ook de dokter wel wat anders aan zijn kop. Belangrijker dan het verleden is de toekomst. En die staat voor veel veehouderijbedrijven op het spel.
Natuurlijk hebben onze stalpatiënten zo hun geheimpjes. Koeien kunnen niet vertellen waar de kwaal zit en dus is het aan ons om te achterhalen wat er scheelt. Als veeartsen verstaan we de kunst van het uitvoeren van gedegen klinisch onderzoek. Op basis daarvan komen we tot een behandelplan en daarvoor krijgt de boer de rekening. Niks geheims aan, zo simpel is het. Geen verzekeringsgeld, laat staan kosten voor de gemeenschap, alles wordt gewoon betaald uit eigen zak.
Met die kennis in het achterhoofd schieten de landelijke campagnes tegen dierenleed op boerderijen hun doel voorbij. Ze geven namelijk een oneerlijke voorstelling van zaken. Want welk belang zouden veehouders erbij hebben om hun koeien slecht te behandelen, wetende dat zij zelf voor de gezondheidsschade opdraaien?
Het antwoord is even vanzelfsprekend als geruststellend. Veehouders hebben hier geen enkel belang bij, integendeel. Boeren zullen er juist alles aan doen om, samen met andere erfbetreders, hun veestapel zo fit en gezond mogelijk te houden.
Op het MIC is er genoeg te leren over onderzoek en optimalisatie van onder andere diervoerders. Ik waardeer de visie die GIJS heeft op het vlak van onderzoek en innovatie. Als dierenarts mag ik hier mijn medewerking aan verlenen door de bloedwaardes van de veestapel te onderzoeken.
GIJS laat op deze manier zien waar die samenwerking in de praktijk op neerkomt en zet de staldeuren wagenwijd open. Op GIJS Mekkerhof en ook bij MIC is iedereen welkom om zelf te ontdekken hoe zuivel wordt gemaakt en wat daar allemaal bij komt kijken.
Veehouders zijn dagelijks met ons voedsel bezig en alleen daarom al verdienen ze onze waardering. Ik ben trots op de boer!
Niks geheims aan, zo simpel is het.
René Bemers, dierenarts bij De Graafschap Dierenartsen en dierenarts op MIC Klaver4.