Het begrip ‘goed boeren’ omvat een breed scala aan aspecten. Toch ben ik er van overtuigd dat wanneer je zaken op de juiste manier aanpakt, dit zijn vruchten zal afwerpen. Uiteraard zijn er externe omstandigheden die buiten onze controle vallen, maar als het gaat om het melken van gezonde koeien met snelle kuilen of het verhogen van het vet- en eiwitgehalte in de melk, staat het GIJS-team paraat om met je mee te denken.
De 1e snede kuilen van dit jaar bevatten gemiddeld veel VEM en zijn goed verteerbaar, koeien zullen weinig moeite hebben veel van dit gras op te nemen. Dit biedt kans om veel melk uit eigen ruwvoer te halen maar de keerzijde is dat de kuilen geen rust in het rantsoen brengen met een verhoogd risico op pensverzuring. De snelle kuilen met een hoge verteringssnelheid vragen om slimme sturing en praktisch inzicht. Ons team kijkt verder dan cijfers alleen.
Het functioneren van de pens van de koe is tevens sterk bepalend voor de hoogte van de gehalten. De vorming van melkvet en melkeiwit kan met verschillende voerdermiddelen worden gestuurd, maar in de praktijk is één factor doorslaggevend: de voeropname! Naast smakelijkheid, kwaliteit en beschikbaarheid, bepalen ook huisvesting, klimaat en gezondheid de opname en daarmee jouw “vette” melkprijs.
Veel veehouders hebben inmiddels de ervaring dat een rantsoen in de praktijk iets anders doet dan op basis van de berekeningen verwacht werd. Goed boeren begint bij slimme keuzes. We weten dat de voeropname en diergezondheid cruciaal zijn voor de melkkwaliteit en prijs. Laat GIJS je begeleiden naar een winstgevende melkprijs.