Interview Het verhaal van Gea Worsink |

“GIJS is een fijne sparringpartner”

Als kind moest ze niets hebben van het boerenbedrijf van haar ouders in Markelo. Inmiddels heeft Gea Worsink haar draai gevonden in het boerenleven. Ze is sinds 2011 mede-eigenaar van melkveebedrijf Schut, waar ze twee van haar grootste passies kan combineren: het ondernemen en de opfok van kalveren. Vooral op het vlak van ondernemen, voelt ze zich gesteund door GIJS. Gea: “De mensen daar zijn fijne sparringpartners, die ons helpen niet bedrijfsblind te worden.”

De carrièreswitch tot boerin is een opmerkelijke. Voor haar loopbaan bij het melkveebedrijf heeft ze 25 jaar lang gewerkt in een kantoorfunctie bij GIJS. “Alles werd anders toen ik Herman leerde kennen en bij hem op de boerderij ging wonen”, vertelt Gea. “Ik ging verhuizen en de gezinssamenstelling veranderde. Hoewel ik mijn werk erg leuk en afwisselend vond, speelde ook de reistijd een rol. Uiteindelijk voel je dat het zo niet langer gaat en moet je keuzes maken.”

“In de transitie naar een melkrobot ontbrak het ons aan technisch inzicht. GIJS nam echt de tijd om ons het systeem uit te leggen.”

Op nummer 1

Tegelijkertijd ging Gea zich meer interesseren in het boerenbedrijf. Met name in de opfok van de kalveren, wat één van haar passies werd. Gea: “De opfok is nu eenmaal mijn verantwoordelijkheid. Herman laat mij hier volledig vrij in.” Inmiddels hebben ze samen iets moois opgebouwd. En dat stralen ze ook uit. “Je moet er wel zelf iets van maken. In vergelijking met werken op kantoor, kan het werk op de boerderij best eenzaam zijn. Daarom zoek ik heel bewust activiteiten buiten de deur”, zegt Gea. “De kinderen, onze relatie en onze vrienden en familie staan op nummer 1. Het bedrijf is vooral werk. Dat realiseren we ons maar al te goed”, beaamt Herman.

“GIJS denkt proactief met ons mee op het gebied van ondernemen. Dat ervaar ik als hun grootste meerwaarde.”

Vertrouwen

Werkte Gea vroeger voor GIJS, tegenwoordig werkt ze met GIJS. Ondanks haar connectie, was de samenwerking niet direct voor de hand liggend. Gea: “Herman is vrij conservatief; er was lang geen aanleiding voor een andere voerleverancier.” Tot zij en Herman de transitie maakten van traditioneel melken, naar een melkrobot. “Het ontbrak ons aan technisch inzicht om deze transitie in goede banen te leiden”, zegt Gea. “De melkrobot liep niet goed, wat leidde tot minder melk. Dit probleem werd min of meer weggewuifd door onze vorige leverancier. Daarentegen nam GIJS echt de tijd om uit te zoeken waar het mis ging en ons het systeem uit te leggen. Toen kreeg ook Herman vertrouwen in GIJS.”

“Het boerenvak is aan veel veranderende wet- en regelgeving onderhevig. GIJS helpt ons hier tijdig op te anticiperen.”

Sparringpartner

Inmiddels is er al heel wat jaren een naar eigen zeggen ‘prettige samenwerking’. Vooral door de proactieve wijze waarop GIJS meedenkt op het gebied van ondernemen, vindt Gea: “Het boerenvak is aan veel veranderende wet- en regelgeving onderhevig. GIJS helpt ons hier tijdig op te anticiperen, zonder dat we er om hoeven te vragen. Ze gaan niet op de ondernemersstoel zitten, maar stellen zich wel op als een fijne sparringpartner en helpen ons niet befrijfsblind te worden. Dat ervaar ik als hun grootste meerwaarde.”

× Chat