Het is belangrijk om het maximale uit eigen ruwvoer te halen; aanvullend krachtvoer en grondstoffen zijn erg duur dit jaar. Beperk elk verlies van voederwaarde tot een minimum bij de ruwvoerteelt en tijdens het in- en uitkuilproces. Kwalitatief ruwvoer telen is een investering waarvan het resultaat niet direct zichtbaar is, het rendement krijg je pas in beeld op het moment dat je de kuil gaat voeren. Toch is het zeker de moeite waard om tijdig te investeren in goede ruwvoerwinning.
In het hele inkuilproces kunnen flinke verliezen optreden, met name rondom de conservering en door broei. Met het gebruik van inkuilmiddelen krijg je meer controle over dit conserveringsproces, beperk je broei tot een minimum en houd je uiteindelijk meer voederwaarde over.
Kosten/baten voederwaarde verlies en gebruik inkuilmiddel:
Voor een goede werking van een inkuilmiddel is de juiste dosering nodig. Hierdoor wordt de kuil snel stabiel op de juiste pH waardoor schadelijke schimmels, gisten en bacteriën geen kans krijgen zich te ontwikkelen en de kuil nadelig te beïnvloeden. Verlies van voederwaarde door schadelijke schimmels, gisten en bacteriën komt doordat ze suiker en melkzuur omzetten naar o.a. alcohol, CO2, azijnzuur en boterzuur. Ook de smakelijkheid neemt hierdoor sterk af. Het verbruik van suiker en melkzuur door schadelijke schimmels en bacteriën is vele malen hoger dan de suiker en melkzuur die de bacteriën in inkuilmiddelen nodig hebben om een kuil vlot te laten conserveren.
Welk inkuilmiddel je kiest hangt af van de omstandigheden in het veld en het soort gras. Bij een normale snede (35-45% ds, 3.500 kg ds en 180 RE) is conservering en broeiremming de hoofdzaak. Middelen met zowel melkzuur- als azijnzuurvormende bacteriën zijn hiervoor geschikt, eventueel kan er een middel ingezet worden dat ook enzymen bevat om de celwanden alvast voor te weken zodat de verteerbaarheid bevorderd wordt.
Type inkuilmiddel passend bij de omstandigheden
Bepaal de dosering op basis van de verse gras opbrengst: